Zahradní nábytek jako nezbytnost léta. Jaký materiál zvolit pro ten váš?

Zahradní nábytek

Taky už netrpělivě vyhlížíte teploty, které umožní posezení na zahrádce? Pro garden party je potřeba nejen lahodné občerstvení. Představte si, že se při grilovačce s přáteli pod náporem skvělého jídla váš starý stůl hroutí. Nebo že se při pohledu na vaše omšelé židle potenciální zákazník otočí na podpatku a odejde. Pohodlný zahradní nábytek je zkrátka nepostradatelným vybavením, které by mělo lahodit oku vám, vašim přátelům i klientům.

Věnujte pozornost správnému výběru

Ať už pořizujete nábytek a příslušenství pro kavárnu, restauraci, hotelovou terasu nebo chcete vybavit vlastní zahradu, dbejte na správný výběr. Bude stůl sloužit jako místo ke konzumaci, nebo bude součástí relaxační zóny? Budete hostit skupiny více lidí, nebo chcete vytvořit soukromí pro pár? Chcete elegantní, či spíše rustikální vzhled? Kdo bude s nábytkem manipulovat? Aspektů, podle kterých můžete nábytek vybírat, je spousta. V tomto článku se podíváme na materiál, ze kterého může být vyrobený.

Materiál jako alfa a omega

Už víte, kde bude váš nový nábytek stát? Perfektní, to je skvělý začátek pro jeho výběr. Pozice zahradních židlí, křesel i stolů určuje, jaký materiál byste měli zvolit.

Umělý ratan – superhrdina zahrádek

Pokud je vaším cílem poskytnout návštěvě moderní posezení, ale nechcete si lámat hlavu s jeho údržbou, pak je ideální volbou nábytek z umělého ratanu. V posledních letech se polyratan, jak se mu také říká, těší obrovské oblibě. Není se čemu divit.

Splétané pruhy vytváří mimořádně efektní podívanou. Oproti přírodnímu ratanu má hned několik výhod – netřepí se, je odolný vůči vlhkosti, slunečnímu záření a snese i méně opatrné zacházení. Každou špínu z něj setřete vlhkým hadříkem bez mrknutí oka. Díky odolnosti tak můžete ratanový nábytek umístit na beton, trávník i dřevěné podlahy bez nutnosti krytí shora. Zkombinujete-li ratanový zahradní stůl se sklem či ocelí a židle s pohodlnými podsedáky, uděláte velkou parádu.

Nadčasové dřevo

Možná jste spíše fanoušky nehynoucí klasiky, dřeva. Dřevo vás přenese do přírody, i když zrovna popíjíte kávu v betonové džungli. Krásně vypadá i voní, je hřejivé a působí útulně. Předností je také jeho dlouhá životnost – s nenáročnou údržbou vám vydrží dřevěný nábytek několik desítek let.

Stačí jej občas ošetřit správným olejem, lakem či lazurou. Působením vnějších vlivů tento přírodní materiál přirozeně mění svůj vzhled, chcete-li tedy zachovat ten původní, je dobré nábytek překrýt. Není to ovšem nutné. Pokud plánujete umístění na trávníku, nožky dobře naimpregnujte. Nemusíte se ale obávat žádného povrchu. Senzačním tipem, jak do zahrady nebo na terasu vsadit dřevěný prvek, je lehátko.

Odolává větru, dešti? Kov!

Zvolíte-li spolehlivou variantu ve formě kovu, určitě neuděláte chybu. Ocel i hliník působivě oživí každý exteriér a bude skvěle sloužit na zahrádce kaváren a hotelů i na vaší zahradě. Dlouhá životnost se snoubí s překvapivě snadnou údržbou. Kov velmi dobře funguje ve spojení s jinými materiály, například se vzdušnou síťovinou.

Tuto kombinaci uvidíte třeba u zahradních židlí u bazénů – síťovina je rychleschnoucí a kov díky úpravám odolný vůči vlhkosti, větru i slunečnímu záření. Pozor si dejte na umístění, tenké nožky se snadno zaboří do hlíny. Volte tedy raději pevný podklad a zastíněný prostor, například slunečníkem. Kovy rychle vedou teplo a sednout si na rozžhavenou židli není příjemný zážitek.

Látka obejme a pohladí

Měkoučká látka zařídí, že odpočinek bude plnohodnotný a návštěvy se budou vždy rády vracet. Bez polstrování si spousta z nás nedokáže posezení ani představit. Pevná tkanina neslouží jen pro podsedáky, výborně poslouží v podobě závěsných křesel a houpacích sítí (hamak). Látka je prodyšná a příjemná na omak. Před použitím ji dobře naimpregnujte a používejte na zastřešených terasách, případně ji schovejte při dešti a na noc.

Náš tip pro rychlejší výběr

V dnešní uspěchané době je každá volná minuta vzácná. Nechte tedy zdlouhavé kombinování prvků na odborníky a pořiďte si zahradní sestavu na jedno kliknutí. S praktickými jídelními i relaxačními soupravami se již nebudete muset strachovat, zda se ta či ona židle bude hodit zrovna k tomuto stolku. Bez sestav se neobejde žádná terasa ani lounge.

Co dalšího udělá z vaší zahrady a zahrádky šťastné místo?

Absolutním gró zahradního vybavení jsou samozřejmě stůl a židle. Existují však doplňky, kterými zahrádku zútulníte. Ideálním elementem jsou houpačky. Umístěte je do klidného koutku (ale tak, aby z nich byl přehled o okolí) a uvidíte, že konejšivé kolébaní bude pro známé i zákazníky důvodem k opětovné návštěvě.

Nesmí chybět hebké deky ani svíčky (odpuzují hmyz). Jestliže vnímáte otevřené ohniště jako hrozbu, ale nechcete přijít o romantický prvek ohně, kromě svíček vyzkoušejte designové plynové lucerny nebo ohniště. Věděli jste, že se vyrábí i ve formě stolu?

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články