Konferenční stolky. Který je ten pravý pro vás?

Výběr konferenčního stolku se může zdát tím nejsnadnějším úkolem. Prohlédnete si nabídku, řeknete si „tenhle vypadá fajn,“ koupíte ho a doma složíte. Při takovém postupu vám ale uteče řada detailů, které rozhodně stojí za pozornost. Přečtěte si, jak vybrat ten správný konferenční stolek, který potěší nejen na pohled, ale i svou funkčností a praktičností.

Jak vysoký by měl stolek být?

Ať už vybíráte stolek do obývacího pokoje, nebo pokukujete po novém vybavení do firemního lobby, výška stolu by měla být prvním kritériem. Řiďte se jednoduchým pravidlem – deska konferenčního stolku by měla být ve stejné výšce jako sedák pohovky či křesla, které je ke stolku přistaveno. Důvod je prostý. Máte-li kolena ve výšce desky stolu, máte také nejsnadnější přístup ke všem věcem na stolku. Kávu, knížku či ovladač chcete mít zkrátka nestále po ruce.

Jaký materiál zvolit?

Sklo – choulostivá elegance

Oprostíme-li se opět od designu, je vhodné vypíchnout klady i zápory všech konstrukčních materiálů. Stolky se skleněnou deskou se vcelku snadno čistí, ale jejich údržba musí probíhat pravidelně. A možná častěji, než je vám příjemné. Tento materiál si totiž s sebou nese jeden vroubek – snadno na něm ulpívají otisky dlaní. Máte-li menší děti a vybíráte nový stolek do obýváku, s velkou pravděpodobností pro vás bude sklo „no-go“ zónou. Uplatnění ve firemním lobby však tento fakt nijak neubírá. Před návštěvou obchodního partnera zazáříte třeba se skleněným stolkem Ismena.

Dřevěný masiv – klasika na celý život

Masivní dřevo má oproti sklu hned několik výhod. Nezůstávají na něm otisky a drobných nečistot si nejspíš ani nevšimnete. Neklouže. Deska je podstatně odolnější než skleněná a textura dřeva je příjemná na pohled i na dotyk. Nevýhodou je ovšem složitější čištění – nečistoty a prach z rýh dostanete jen obtížně. Masivní dřevo navíc něco stojí, takže zvažte, zda si připlatit za vzhled, robustnost a možná i trochu té prestiže.

Dřevovlákno – praktičnost za dobré peníze

Laminát, lamino, dřevovlákno… Materiálů na bázi dřeva existuje celá řada a laikovi z toho může jít hlava kolem. Společné mají to, že jsou cenově dostupnější než masiv, ale stále nabízejí spoustu výhod dřeva. Díky dýhování, laminování či lakování může taková deska vypadat téměř jakkoli, zpravidla ale bude mít hladší povrch než masiv. Tím pádem jsou sice nečistoty více vidět, naštěstí je ale i snazší se jich zbavit.

Jaký tvar a velikost nejlépe využijete?

Nejčastěji uvidíte stolky s obdélníkovou, čtvercovou a kruhovou deskou. Výběr je samozřejmě do velké míry otázkou vkusu, zvažte ale i kompozici prostoru, kam stolek pořizujete. Čtyřboký tvar je ideální před sedací soupravu v obýváku nebo mezi dvě křesla v kanceláři. Kruh pak elegantně doplní sedáky v rohu místnosti, ve firemním lobby, třeba i v čajovně.

Bohatý výběr máte také v otázce velikosti – menší stolek je tak akorát na konvičku a dva šálky, na větším pohodlně poobědvá 4členná rodina. K dispozici jsou i rozkládací modely, jejichž velikost snadno a rychle přizpůsobíte aktuální potřebě.

Zamyslete se i nad tím, zda využijete úložný prostor pod stolkem. Některé modely nabízejí poličku (nebo i několik), kam můžete odložit ovladač a rozečtené dokumenty, až přijde čas na kávu či večeři. Prohlédněte si třeba stolek Kvadro, který je toho příkladem. Potenciální nevýhodou může být, že zůstává méně místa na nohy.

Kam s ním?

Asi první kontext, ve kterém si většina z nás konferenční stolek představí, je doma mezi gaučem a televizí. A právě této asociace můžete využít – „konferák“ místo vyššího stolu dodá na útulnosti třeba kavárně nebo čajovně. Jednání s klientem na pohodlných křeslech u stolku hned působí osobněji a uvolněněji než u obřího kancelářského stolu. To, co mezi vámi stojí, je totiž symbolem pohody, ne chladné autority.

Závěrečný tip pro co nejsnadnější nákup

Až si ujasníte odpovědi na tyto otázky, uvidíte, že bude výběr ze stovek stolků rázem jednodušší. Pomocí filtrů v našem e-shopu si z moře možností odlijete do kyblíku jen tu trochu, která vás zajímá, pak už si vylovíte model podle svého vkusu. Tak ať je to ten nejlepší!

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články