Jak vybrat kancelářský stůl?

Kancelářský stůl tvoří spolu s židlí nebo křeslem základ čím dál více pracovišť. Ať už hledáte cenově dostupné stoly do administrativních kanceláří, dominantu pracovny ředitele, nebo zlatou střední cestu, rádi vám s výběrem poradíme.

Když se řekne „kancelářský stůl“

Podstata kancelářského stolu už by nemohla být prostší – nejde o nic víc než o vodorovnou desku ve vhodné výšce. Při sezení na správně nastavené kancelářské židli je to pro většinu z nás přibližně 70 cm nad zemí nebo o něco více, čemuž odpovídají standardní rozměry stolů. Pokud vám toto číslo z jakéhokoli důvodu nevyhovuje, nezoufejte – i na to najdeme řešení.

Na výběr máte z bezpočtu možností, které se budou lišit cenou, praktickými parametry i designem. V různých situacích budou mít tato kritéria různou váhu, takže univerzální odpověď nečekejte, pokusíme se vás ale aspoň postrčit tím správným směrem.

Na rozpočtu záleží

Cena kancelářského stolu vcelku logicky závisí i na rozměrech, daleko větší rozdíly ale najdete mezi jednotlivými nábytkovými řadami. Nebojte se, že by ty cenově dostupnější nestačily – jejich nižší cena je dána zejména jednoduchostí konstrukce, což snižuje náklady na výrobu a zároveň těmto prvkům dodává na všestrannosti.

U řad určených pro administrativní kanceláře se přes kapsu příliš neplácnete. Jsou tedy skvělou volbou, pokud nakupujete větší množství nebo si hlídáte výdaje. Vedle našich nejpopulárnějších nábytků Visio a Impress sem patří ještě Visio LUX a ProOffice.

Jednoduchý a všestranný nábytek Impress

Je libo něco reprezentativnějšího?

Do prostor, kde se stýkáte s klienty nebo obchodními partnery, už budete nejspíš hledat zajímavější kousky – skvělou volbou bude manažerský kancelářský nábytek. Do této kategorie řadíme příhodně pojmenovaný Manager, Manager LUX, TopOffice a TopOffice Premium.

Tyto řady jsou o třídu výš jak cenou, tak designem. Desky stolů se často odchylují od fádnosti přímých čar a pravých úhlů, což vaši kancelář oživí a dodá jí šmrnc. Pamatujte ale, že tato přednost může být i nevýhodou – elegantní křivky obvykle neumožňují přistavit více kusů k sobě bez mezer.

Kancelářské stoly pro náročné

Ředitel úspěšné firmy se zajisté bude chtít rozmazlit ještě více. Hledáte-li do své kanceláře nebo pracovny skutečně nepřehlédnutelný nábytek a nebojíte se sáhnout hlouběji do kapsy, určitě si vyberete z našich designových řad.

Nábytek ProX je v této kategorii tak trochu výjimkou. Z ceny se vám panenky neprotočí, přesto ale nabídne unikátní design. Dominují mu jednoduché kovové podnože s výztuhami ve tvaru X (hádáte správně, řada se jmenuje podle nich), které interiéru dodají na vzdušnosti.

Creator taktéž sází na minimalismus, podnože u něj ale tvoří pro změnu obdélníkové nohy. Některé stoly mají jen jednu, jsou totiž určeny k přimontování kontejneru, se kterým se spojí v elegantní geometrický celek.

O poznání více už zaplatíte za řadu Trevix, která ve své konstrukci spojuje dřevo a lesklý akrylový plast. Tato kombinace ve spojení s osobitým tvarem stolů zaručeně zapůsobí na každou návštěvu. Přispívá k tomu i skutečnost, že zásuvky nemají madlo – otevírají se lehkým zatlačením.

Nejprestižnějším kancelářským nábytkem v naší nabídce je Lineart. Stejně jako Trevix pracuje s moderním kontrastem mezi dezénem dřeva a lesklým akrylem, podobný je také způsob otevírání zásuvek. Konstrukčně je ale konzervativnější – nezvykle hrubé desky v pravých úhlech vytváří dojem důstojné, neokázalé autority.

Na míru vaší kanceláři

Zejména u menších kanceláří a pracoven se budete rozhodovat i podle rozměrů a tvaru. Kanceláře vedoucích pracovníků bývají zpravidla prostornější, s čímž počítají i parametry jednotlivých nábytkových řad – např. u Trevixu délka stolů nejde pod 180 cm, zatímco u Impressu začíná už na skromných 80 cm.

Kolik místa potřebujete?

Aby vám šla práce od ruky, je třeba na ni mít dost prostoru. Někdo si vystačí i s menším stolem, pokud ale pracujete na počítači, u toho listujete technickou dokumentací a ještě chcete mít po ruce šálek kávy, oceníte spíše větší desku.

Variant je hned několik – tou nejpřímočařejší je „obyčejný“ stůl větších rozměrů, místo toho ale můžete sáhnout po kratším a desku prodloužit přístavným kontejnerem. Ten zabije hned dvě mouchy jednou ranou, poskytne vám totiž úložný prostor na dosah ruky.

Nebrání-li tomu celková koncepce vaší kanceláře, zvažte rohový stůl nebo rovnou celý komplet. Například rohová pracovní místa Manager LUX v sobě elegantně spojují psací stůl, úložný prostor a jednací stolek pro styk s klienty.

Elegantní a praktická souprava nábytku Manager

Pro kolik lidí?

Při zařizování kanceláře pro více zaměstnanců si nejprve promyslete celkové rozložení prostoru. Každý stůl můžete umístit ke zdi, do rohu nebo do prostoru, a to buď samostatně, nebo po boku jiného kusu nábytku. Možností je bezpočet, takže z prostoru určitě vytěžíte maximum.

Efektivní využití každého půdorysu je specialitou administrativního nábytku. Pomocí různých délek a tvarů stolů v kombinaci s paravány a propojovacími prvky proměníte i relativně malou místnost v příjemné pracoviště pro několik osob. Při výběru jen dbejte na to, aby strany stolů, které mají lícovat, měly stejný rozměr.

Praktickou variantou jsou také skládací stoly, které jednoduše schováte do komory, když je zrovna nevyužíváte. Jsou šikovným řešením např. do přednáškových sálů nebo do kulturních center.

Chcete si ušetřit práci a svěřit návrh kanceláře profesionálům? Nestyďte se nás kontaktovat a domluvit si vypracování 3D vizualizace – pokud návrh společně i realizujeme, máte ho zdarma.

Zkuste to s motorem

Moderní variantu představují výškově nastavitelné stoly. Ty mají teleskopické nohy s jedním nebo více motory, díky kterým si výšku desky přizpůsobíte přesně podle svých představ – stačí pár stisků tlačítek na ovládacím panelu.

Proč stojí za zvážení?

Výškové nastavení přijde vhod v různých situacích – nevyhovují vám standardní výšky stolů? Vyberte si vlastní! Skvěle vám poslouží také v případě, že se věnujete různým činnostem, pro které se optimální výška desky liší. A v neposlední řadě můžete střídat práci vsedě a vestoje – tím se při dlouhé směně protáhnete, podpoříte krevní oběh a osvěžíte i mysl.

Většina modelů je vybavena antikolizním systémem, který desku chrání před poškozením, a nabízí také několik pamětí – svá oblíbená nastavení si tak jednoduše uložíte a kdykoli se k nim vrátíte.

Tak který kancelářský stůl si vyberete vy?

Doufáme, že vám tento přehled pomohl si ujasnit, co vlastně od svého nového stolu chcete a jak svá očekávání nejlépe naplnit. Není-li vám něco úplně jasné nebo si chcete nechat poradit, obraťte se na naši zákaznickou linku. Rádi vám pomůžeme vybrat ten pravý nábytek přesně pro vaši kancelář nebo pracovnu. A ať už si nakonec z našich kancelářských stolů vyberete kterýkoli, dáme vám ho s 5letou zárukou a dopravou zdarma.

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články