Mechaniky židlí. Čím se liší a která je ta pravá pro vás?

Pokud zrovna pokukujete po nové židli do pracovny nebo se jimi chystáte vybavit rovnou celé pracoviště, určitě narazíte na výběr z různých typů mechanik. Je jich celá řada a samotný název toho laikovi často moc neřekne. Po jaké konstrukci byste měli sáhnout vy? Pomůžeme vám to rozlousknout!

Nejběžnější mechaniky

Nejzákladnější rozdělení, které lze u mechanik židlí použít, je prosté – můžete se na daném modelu houpat, případně upravit sklon sedáku a opěráku? Pokud odpověď zní „ne“, půjde nejspíš o židli s permanentním kontaktem. Ty nabízejí obvykle alespoň nastavení výšky a otáčení, ne však výrazné polohování opěráku. S touto konstrukcí se setkáte zejména u dětských židlí – na delší sedavou práci určitě doporučujeme pokročilejší model.

Houpací mechanika

Jako houpání sice můžeme označit i funkce jiných systémů, termín „houpací mechanika“ je ale konkrétnější – opěradlo takových modelů je pevně spojeno se sedákem, takže se naklápí ve stejném úhlu. Tato konstrukce je častější u křesel než u židlí.

Pod sedákem zpravidla najdete páku, kterou židli nebo křeslo zaaretujete čili zablokujete alespoň v základní pozici. U některých modelů je aretace možná i ve zhoupnuté poloze, někdy dokonce i v mezistupních. Druhým ovládacím prvkem je pak velký šroub, kterým tuhost houpání přizpůsobíte svým potřebám.

Vyzkoušet můžete třeba křeslo Relax, které díky solidní výbavě a nízké ceně patří k našim nejpopulárnějším modelům.

Synchronní mechanika

Synchronní mechanika už je sofistikovanější. Sedák a opěrák zde nejsou spojeny pevně, ale při houpání se pohybují závisle na sobě tak, aby v každé poloze poskytovaly co nejlepší oporu. Tento systém obvykle najdete u kancelářských židlí vhodných k delšímu sezení, což není náhoda. Kromě pohodlí totiž ergonomie tohoto designu pomáhá předejít ztuhlosti, ochabování svalstva i dalším nepříjemnostem spojeným s kancelářským zaměstnáním.

Podobně jako u houpací mechaniky i zde přizpůsobíte tuhost houpání svým představám. Řada modelů nabízí aretaci ve více pozicích, aby pro vás bylo zdravé střídání poloh co nejsnazší.

Mezi velmi dobře vybavené, ale přesto cenově dostupné židle do kanceláře nebo pracovny patří například Ramiro. Kromě synchronní mechaniky s aretací ve 4 polohách vám nabídne také nastavitelné opěrky rukou, beder a hlavy.

Pro náročné

U většiny kancelářských židlí a křesel najdete buď houpací, nebo synchronní mechaniku, rozhodně to ale nejsou jediné možnosti. Za pozornost stojí i méně obvyklé konstrukce – třeba bude zrovna vám nejlépe vyhovovat jedna z nich.

Asynchronní mechanika

Jak napoví název, u této mechaniky si sklon sedáku a opěráku nastavíte nezávisle pomocí dvou páček pod sedákem. Tím pádem si židli sami přizpůsobíte tak, aby se vám vždy sedělo co nejpohodlněji. Možnost volného houpání zde nebývá samozřejmostí.

Tento systém najdete nejčastěji u nadstandardních pracovních židlí. Komfort asynchronní mechaniky vám nabídne třeba Torino SY.

Balanční mechanika a zdravotní židle

Netradičních mechanik existuje celá řada, ale podívejme se na ně alespoň obecně. Balanční židle zpravidla nabízejí možnost uvolnění sedáku pro naklápění do všech stran. V tomto režimu židle v podstatě simuluje gymnastický míč, takže se při sezení protáhnete a zapojíte svalstvo trupu.

Některé zdravotní židle jsou zároveň vybaveny i synchronní mechanikou, takže je jen na vás, kdy ta vaše bude „obyčejnou“ kancelářskou židlí a kdy cvičební pomůckou. Střídáním těchto způsobů sezení uděláte pro svůj komfort i zdraví maximum.

Pokud si tento typ židle chcete vyzkoušet, ale váháte, zda do něj investovat větší částku, doporučujeme cenově nejdostupnější model Basto – nadstandardně vybavenou kancelářskou židli s jednoduchou balanční mechanikou.

Který typ byste si měli vybrat?

Jak už nastínily předchozí odstavce, na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Pro běžnou kancelářskou práci obvykle doporučujeme synchronní mechaniku, která vám zajistí komfort po celou pracovní směnu. V manažerské kanceláři ale možná oceníte spíše bytelnější křeslo s houpací mechanikou. Pokud na židli trávíte většinu dne, určitě stojí za zvážení pokročilejší modely s balanční mechanikou.

V každém případě věříme, že vám tento přehled pomůže si ujasnit, co vlastně od židle nebo křesla očekáváte, a široký výběr parametrů už vás nezaskočí. Pokud si stále čímkoli nejste jisti, neváhejte nás kontaktovat – rádi vám poradíme, abyste si sedli co nejlépe.

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články