3 tipy pro výběr jídelního stolu

Jídelní stůl je dominantou každé jídelny či kuchyně. Na trhu jsou jich stovky, a to v nejrůznějších velikostech, barvách, materiálech i designech. Jak si vybrat ten správný? Máme pro vás 3 rady, se kterými to určitě zvládnete!

1: Praktičnost především

Jídelní stůl se ideálně stane i krásným doplňkem vašeho interiéru, v první řadě ale mějte na paměti jeho účel – zajistit, aby se všichni v klidu a pohodlně najedli. Co u vás znamená „všichni“? To je jedna z prvních otázek, které si položíme.

Od čajového dýchánku po rodinnou oslavu

V naší nabídce najdete jídelní stoly nejrůznějších velikostí, které jsou pochopitelně vhodné pro různé počty osob. Pokud tušíte, kolik vás u stolu bude sedávat, použijte jednoduchý výpočet – pro pohodlné stolování by měl každý mít k dispozici část desky o šířce 80 cm.

Ty nejmenší stoly oceníte například v útulné kavárně nebo jako romantické posezení pro dva. Do rodinné či firemní jídelny sáhněte spíše po modelu s větší deskou.

Pozornost si zaslouží také rozkládací jídelní stoly. Ty jsou ideálním řešením do prostor, kde se počet sedících často mění nebo chcete být připraveni na návštěvy. Ve složeném stavu takové stoly obvykle nezaberou moc místa, kdykoli je ale snadno a rychle rozložíte. U některých modelů tím délku desky dokonce zněkolikanásobíte.

I na tvaru záleží

Tvar desky stolu je kritériem jak funkčním, tak designovým. Čtvercová či obdélníková deska je jasnou volbou, pokud chcete stůl přistavit ke zdi. Naopak uprostřed místnosti může být praktičtější kruhový nebo oválný tvar.

Neopomíjejme ani psychologické hledisko. Čelní pozici u dlouhého obdélníkového stolu podvědomě vnímáme jako nejprestižnější – posadili bychom sem například oslavence nebo společensky nejvýznamnější osobu. Oproti tomu příslovečný kulatý stůl vytváří dojem rovnosti a přátelství.

Do domácností s malými dětmi doporučujeme desku bez ostrých hran, nejlépe vyrobenou z měkčího materiálu.

2: Vyberte ten pravý materiál

Dalším důležitým kritériem jsou použité materiály, a to zejména u horní desky. Posviťme si na přednosti i případné nevýhody těch nejběžnějších.

Dřevo, nadčasová klasika

Dřevo patří k nejoblíbenějším materiálům už tisíce let. Není divu – je dostupné, obnovitelné a všestranné. Vzhled, vlastnosti, ale také cena konkrétní desky se mohou výrazně lišit v závislosti na metodě zpracování a povrchové úpravě.

U stolů vyšší cenové kategorie často najdete masivní desku. Ta je jakýmsi odznakem prestiže, pyšní se ale také větší mechanickou odolností. Cenově dostupnějšími alternativami, které ale stále nabízejí většinu výhod dřeva, jsou materiály jako dřevovláknitá (neboli MDF) deska, dřevotříska a další. Společné mají to, že jsou pevné, relativně lehké a tepelně odolné.

Pokud deska není z masivu, pravděpodobně bude dýhovaná či laminovaná. To jejímu povrchu dodává hladší texturu (díky tomu se tyto materiály oproti masivu snáze udržují) a příjemný vzhled buď v dezénu dřeva, nebo v barvě dle vašeho výběru.

Právě díky bohaté nabídce možností lze dřevo v některé z jeho podob doporučit do jídelny v prakticky jakémkoli stylu, od rustikálního dekoru až po moderní minimalismus.

Sklo a keramika

Skleněná nebo keramická deska dodá stolu elegantní punc. Na lesklém povrchu sice nepřehlédnete ani smítko nebo otisk prstu, zároveň je ale velmi snadné jej očistit.

Stolová deska z čirého skla v kombinaci se vzdušnou podnoží výrazně prosvětlí prostor, počítejte ale s tím, že taková konstrukce může být poněkud křehká. U řady modelů proto najdete sklo v kombinaci s jiným materiálem (např. dřevem či keramikou), který dotvoří estetický dojem a sníží riziko rozbití.

Vzhledem k tomu, že jde o velmi tvrdé a zároveň křehké materiály, nemusí být sklo a keramika nejlepšími volbami do domácností s dětmi. Platí ale, že čím tlustší taková deska je, tím lépe zvládne odolat nárazům.

3: Nezapomeňte na design

„Design“ je jedno z těch populárních slovíček, do kterých se schová ledacos. O základním tvaru a volbě materiálu už jsme se zmínili, ale i když si výběr zúžíte těmito parametry, nejspíš vám pořád zůstanou desítky možností. Podle čeho tedy vybírat dál?

Podnož

Lišit se může materiál podnože, ale také její konstrukce. Klasické rohové nohy nabídnou nejlepší stabilitu, jediná široká noha uprostřed zase nebude nikomu překážet. U řady stolů je podnož tím nejdesignovějším prvkem, takže se na ni zkuste zaměřit a vybrat takovou, která vaší jídelně dodá skutečný šmrnc.

Barvy

Jeden z nejdůležitějších faktorů jsme si nechali na konec: výběr barvy. U jídelních stolů se nejčastěji setkáme se střídmějšími možnostmi – různé dezény dřeva, odstíny šedé a další vesměs neutrální barvy. Podívejme se na ně alespoň obecně.

Dezén dřeva nebo přirozená textura masivu působí útulně, navíc na takovém povrchu obvykle není vidět každý otisk. Hodí se jak do interiérů v retro stylu, tak jako dominanta do minimalistické jídelny po boku designových židlí či křesílek. Víceméně totéž platí pro různé variace na mramor a kámen.

Bílá barva a jiné světlé odstíny vizuálně zvětšují místnost a evokují čistotu. Stinnou stránkou je, že na takové desce vynikne sebemenší skvrna a smítko, takže počítejte s větší náročností na údržbu.

Tmavší tóny působí autoritativním či moderním dojmem, zacházejte s nimi ale citlivě – příliš mnoho černých prvků může navodit ponurou atmosféru. Nejlépe vyniknou v kontrastu se světlejšími a sytějšími barvami. I zde se připravte na častější údržbu – prach a jiné drobné nečistoty jsou na tmavém pozadí takřka nepřehlédnutelné, zejména pokud jde o lesklý povrch.

Tak už máte svého favorita?

Jídelní stoly patří k designově velmi rozmanitým kusům nábytku, takže najít mezi stovkami možností tu pravou může působit jako náročný úkol. Věříme ale, že když důkladně zvážíte vše od praktických kritérií až po estetickou kompozici vaší jídelny, bude už to pro vás hračka. Tak ať vám u něj chutná!

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články