Jak vybrat vhodný laminátor?

Laminátory prodlužují tiskovinám několikanásobně životnost. Ať už se jedná o interní pokyny, jmenovky, dětské výkresy, instrukce BOZP či informační cedulky. Ochrana tištěných dokumentů je totiž v kancelářském prostředí stále vděčným tématem. Jak ale fungují a jak vybrat ten správný model?

Lidově se jim říká taktéž „laminovačky“ a ve zkratce slouží k ochraně tištěných dokumentů před nežádoucími vnějšími vlivy. Pod skořápkou tohoto přístroje se skrývají laminovací válce vyhřívané topidlem, kterými prochází vámi vložený papír ve speciální laminovací fólii. Ta se vlivem tepla uzavře okolo papíru a z laminátoru vám naproti vyjede zalaminovaný dokument ve tvrdé fólii.

Zmíněným procesem se jeho barvy oživí a stává se odolným proti vlhkosti, nečistotám i poškození. Stejným způsobem můžete do laminátoru vkládat tištěné bezpečnostní pokyny, vizitky, cedulky a jiná informativní oznámení.

Jaký laminátor je pro vás ten pravý?

Prvním krokem k úspěšnému výběru toho správného laminátoru je odpovědět si na otázku, jak často plánujete laminátor používat.

V případě zřídkavého používání a laminování standardních rozměrů A4 se neoplatí investovat do pokročilejších zařízení. Naopak je-li laminace vašim denním chlebem, doporučujeme se poohlédnout po profesionálních přístrojích. Ty nejenže se rychleji nahřejí, ale poradí si navíc s celým procesem daleko rychleji a není pro ně žádnou překážkou ani velké množství dokumentů. Navíc se do nich bez problému vejdou i formáty velikosti A0.

Jak velký formát do něj můžete vložit?

Jak jsme již zmínili, v dnešní době si můžete pořídit laminátor, který si hravě poradí i s formátem A0. Jsou to ve velké většině přístroje hodící se především do větších copycenter a tiskáren i kvůli jejich velikosti. Běžný uživatel si v kanceláři vystačí se zařízením podporujícím formáty A4 (případně A3). To může mít postavené na pracovním stole, aniž by mu překáželo při práci.

Do laminátoru můžete samozřejmě vkládat i papíry nestandardních rozměrů. Musí však být menšího formátu, než je maximální doporučená velikost vkládaného papíru pro daný model laminátoru. Tu vám prozradí uváděný rozměr „šířka vstupu“. S cedulkami, informativními vývěskami i vizitkami si i základní modely poradí jedna báseň. Setkáte se i s údajem „výška laminace“ (případně „tloušťka laminovaného materiálu“), který udává maximální tloušťku vkládaného papíru. Běžný kancelářský papír formátu A4 má okolo 80 g/m².

Jak porozumět funkcím?

Pokud jste s laminátorem dosud nikdy nepracovali, je možné, že pro vás mohou být nabízené funkce španělskou vesnicí. Abychom vám orientaci usnadnili, seznámíme vás s nejužitečnějšími technologiemi, které by váš laminátor neměl postrádat.

Tou první je regulace teploty, pomocí které si sami nastavíte na kolik stupňů chcete vyhřát laminovací válce. Druhou je zpětný chod pomáhající vrátit zpátky vložený dokument bezpečně do vašich rukou.

Za zmínku rozhodně stojí také funkce ochrany proti zaseknutí starající se o to, aby případný zadrhnutý dokument nepoškodil útroby přístroje. Některé přístroje umí laminovat i za studena a ochrání tak i takové dokumenty, které jsou natištěny barvou citlivou na vysokou teplotu.

Jako poslední, avšak neméně důležitou funkci, zmiňujeme automatické vypnutí, které přístroj samo vypne po určité době neaktivity. Nemusíte mít tedy strach z přehřátí přístroje a následného poškození.

Jaké laminovací fólie použít?

Bez laminovacích fólií by laminování zkrátka nemohlo fungovat. Právě ony jsou médium chránící vaše dokumenty před opotřebením, vlhkostí i nečistotami. Jak se ale orientovat v typech fólií a jejich tloušťkách?

S formátem je to opravdu snadné. Chcete-li zalaminovat papír A4, vložte jej do fólie stejné velikosti. Tímtéž způsobem pracujte i s jinými formáty. Výjimkou jsou nestandardní rozměry vizitek a cedulek. Ty je nutné vložit do fólie s nejbližšími rozměry a po zalaminování slepené okraje ořezat dle potřeby.

Každá fólie má navíc jinou tloušťku, která se udává v jednotkách micronů. Žádný chyták ani zapeklitost v tom však hledat nemusíte. Čím tlustší je fólie, tím pevnější bude výsledný zalaminovaný dokument. Tenčí fólie zajistí snazší ohyb a ty hrubší zase větší odolnost. Nejčastěji se setkáte s fóliemi tloušťky 80, 100 a 125 mic. U laminátoru se vždy udává, jakou maximální tloušťku fólií je přístroj schopný zpracovat.

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články