Dnes podáváme radost aneb Na co myslet při zařizování jídelny?

Pojďme si to říct otevřeně – většina z nás raději jídlo sní, než uvaří. Jídlo je nejen zdrojem potřebných živin, ale hlavně má být zdrojem radosti. Jídlo spojuje. Stejně tak je ale důležité, kde si svůj oběd, večeři nebo jen drobnou svačinku užijeme. Protože večeřet na rozvrzané židli u stolu, který máte pomalu pod bradou, není žádné terno.

Takže jak to udělat, abychom se my, naši hosté, ale třeba i zaměstnanci a kolegové cítili během obědové pauzy v pohodě? Pojďte se s námi inspirovat, jak vybrat jídelní nábytek!

Na co si dát pozor:

  • Velikost stolu
  • Tvar stolu
  • Výška sedáku
  • Materiál
  • Estetická stránka

Na velikosti stolu záleží…

Představte si následující situaci. Na oběd máte boloňské špagety. Těšíte se na ně už od rána.  Usadíte se tedy k plnému stolu a dáte se do jídla. Najednou ale přijde rána loktem od souseda a vy si rajčatovou omáčkou potřísníte novou košili. Možná si myslíte, že za to může on. Víte ale, kde je opravdový problém? Máte malý jídelní stůl. Myslete tedy na to, aby měl každý dostatek prostoru. Nechcete přece, aby vybavení kuchyňky nebo jídelny bylo důvodem husté atmosféry.

Nejste-li si jistí, kolik se vás sejde, ideálním řešením je stůl rozkládací. Pár pohyby můžete z malého jídelního stolu pro romantickou večeři či strategický oběd mezi 4 očima vytvořit místo, kde se sejde celá rodina nebo všichni kolegové. Jídelní stůl tak paradoxně nemusí zabírat velkou plochu.

… a na tvaru stolu jakbysmet

Stejně jako velikost stolu je důležitý také jeho tvar. Ten přizpůsobte nejen rozměru místnosti. Obdélníkovou či čtvercovou desku v případě potřeby snadno umístíte ke stěně. Kruhová forma působí útulně, a navíc má každý přísedící stejný rozhled. No a tvary speciální dodávají jídelnám originalitu.

Víme, že nechcete za vybavení jídelny utrácet co měsíc,
proto vám dáme na nový nábytek záruku 5 let.

Posaďte se na tu správnou židli

Možná už jste to slyšeli – je lepší špatně sedět, než dobře stát. Jistě je v tom kus pravdy, ale proč prostě nesedět dobře? Spousta z nás se během pauzy na jídlo odbude kancelářskou židlí a pracovním stolem. Vaše tělo vám za to ale určitě nepoděkuje. Víte, že když jíte na pracovním místě, máte tendenci sníst víc? Udělejte si proto čas jen pro sebe a usaďte se správně.

Druhů jídelních židlí je opravdu nepřeberné množství – polstrované, dřevěné, moderní, s područkami i bez nich… Židle by měla samozřejmě stylově zapadnout ke stolu i zbytku kuchyně, vzhled by ale neměl upozadit funkčnost.

TIP: Do místností, kde není prostoru nazbyt, zvolte barové židle. Prostě je postavíte ke kuchyňské lince či úspornému barovému stolu a máte po starostech.

Matematika sedáku

Na co si dát pozor? Standardní výška stolu činí 75-76 cm, pohodlí zaručí 30 cm mezi sedákem a deskou stolu. Nejlépe vám tedy bude s židlí, jejíž sedák bude cca 45 cm od země. Výšku sedáku ale samozřejmě přizpůsobte výšce stolu. Nezapomeňte, že vaše stehna a lýtka by měla svírat pravý úhel, přičemž plosky nohou jsou celou plochou za zemi.

Dřevo, plast nebo kov – v jídelně si hov!

Ani při vybavování kuchyňky či jídelny nemusíte dělat kompromisy. Z nabídky materiálů si totiž vybere každý:

Chci to mít levné

Pokud za kuchyň nechcete utratit majlant, zvolte dřevovlákno. Dřevovlákno je stále oblíbenější a my se tomu nedivíme. Můžete s ní zařídit jídelnu v dekoru dubu, ořechu i mramoru a vaši peněženku to nezruinuje. Lamino je také ideální volbou, pokud vám jde o snadnou údržbu – ve valné většině si vystačíte s vlhkým hadříkem. Zároveň je skvělá, když zařizujete kuchyň poprvé a ještě nevíte, co si od kuchyňského nábytku představujete.

Chci to mít moderní

I jídelna, kuchyňka i kavárna nebo restaurace mohou jít s dobou. Kromě tvaru udává moderní ráz také materiál. Zvolte kov a plast, skvěle funguje také jejich souhra. Pohrát si můžete i s kombinací lesku a matu!

Chci to mít v přírodním stylu

Masivní dřevo je nesmrtelné a sluší každé místnosti. Ať už masiv použijete v domácnosti, na chalupě nebo chcete mít podnik laděn do „přírodna“, vždy bude dobrou volbou. Zároveň se dobře udržuje a je odolné. Drobnou vadou na kráse může být pořizovací cena, máte však záruku, že vám vydrží až do důchodu.

Chci to mít měkké

Absolutního pohodlí dosáhnete s polstrováním a čalouněním látkou. S potahem ze sametové tkaniny si můžete být jistí, že vaši hosté jen tak neodejdou a budou se chtít co nejdřív vrátit.

Chci to mít univerzální

Pak je to jednoduché – kombinujte. Vytvoříte tak místo, které bude sedět každému / ve kterém si každý rád sedne.

Bez plánu to nepůjde

Jídelnu zařizujete na spousty let, proto nám věřte, kdo je připraven, není zaskočen. Je potřeba myslet zejména na velikost prostoru, který zařizujete. Vše si pečlivě změřte. Soustřeďte se na jednotný styl. K tomu vám dopomohou jídelní sety, které udělají tuto práci za vás. Možná si pod setem představíte obrovský stůl s 10 židlemi. Nemějte obavu, jídelní sestavu pořídíte i pro dva. Skvělou, i když nákladnější, volbou jsou kuchyně na míru, kdy vám se vším poradí profesionálové.

Tak dobrou chuť!

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články