Pokoj pro prvňáčka? Místo ke hraní i k učení

Ten čas tak letí… Jako by to bylo včera, kdy jste vybírali dětskou postýlku a přebalovací pult. A najednou před vámi stojí předškolák, jehož nároky rozhodně nezahrnují dudlík, plenky ani chrastítko. Je načase mu zařídit dětský pokoj vhodný jeho věku. Místo s koutkem na hraní i učení, kde se bude cítit v bezpečí. 

Kde začít?

Každý rodič si za každé situace nechává rád otevřená „zadní vrátka“. S dětmi to někdy bývá náročné a co platí dnes, nemusí platit zítra. Však to znáte. Univerzální řešení mnohdy sklidí nejvíce úspěchu. Začněme tedy od základů, a tím je výběr podlahy a nátěru stěn.

Růžová s modrou brzy omrzí

Vykašlete se na růžovou a světle modrou. Jsou to totiž barvy, u kterých musíte počítat s tím, že dřív nebo později přestanou vašeho potomka bavit. A budete-li mít štěstí, nebude to dřív než v pubertě. Vsaďte raději na neutrální barvy a jejich kombinace. Mezi aktuální trendy patří mint barva, meruňková nebo námořnická modř. Kombinovat můžete například se světle šedou a bílou. Příliš výrazné barvy ale mohou být rušivé a působit negativně na koncentraci při učení. Na škodu nejsou ani šetrné dekorační polepy na zeď, které po sundání nezanechají žádnou šmouhu. 

S praktičností nejdál dojdeš

Při volbě podlahové krytiny doporučujeme volit praktické materiály, nad jejichž údržbou nestrávíte celé odpoledne. Proto neradíme vybírat koberec jako dominantní krytinu celé místnosti. Na barvičky i limonády totiž funguje jako magnet. Nedejbože na plastelínu. Za tenhle výmysl by měli někoho zavřít! Praktičtějším řešením jsou kusové koberce v kombinaci s plovoucí nebo vinylovou podlahou.

Pokoj rozdělte na 3 části

Myslete na to, že byť máte doma čerstvého školáka, pokoj mu má sloužit především na hraní. Výrazně se tedy odlišuje od klasického studentského pokoje. Rozdělte jej do tří funkčních zón – spací, herní a studijní. Přičemž první dvě by měly zabírat nejvíce místa

Klidná spací část

Spací část dětského pokoje zahrnuje postel a komody, případně vestavěné skříně. Výběr té správné postele je velmi individuální volba. Co se týče zdraví i pohodlí, každý má jiné nároky. Úložné prostory zvolte takové, ke kterým bude mít dítě snadný přístup. Vyhněte se vysokým skříním, ke kterým si bude muset přistavit židli. Zabráníte tím nechtěným pádům. Případně ukládejte do vyšších polic pouze věci, které nepotřebuje ke svým každodenním činnostem.

Mnohem efektivnější jsou nízké komody. Naučí se tak snadno k samostatnosti, a navíc mu půjde úklid pokoje od ruky.

Kreativní herní koutek

Koutek ke hraní přizpůsobte koníčkům a zájmům vašeho dítěte. Autodráhy, malířský stojan, panenky, knížky. Popusťte uzdu fantazii. Nuda v tomto koutku nemá co dělat. Jedinou poznámku máme k ukládání plyšových hraček.

Pokud si s nimi vaše dítko často hraje, zapomeňte na ukládání do klasických polic. Snadno se totiž zapráší a stanou se terčem roztočů. Pořiďte jim úložné koše a boxy. A nezapomeňte je pravidelně prát.

Nerušit, učím se!

Dítě potřebuje k učení klid. Studijní místečko by mělo být jasně oddělené od toho herního. Všechny hračky by měly ze zorného pole dítěte zmizet, aby se mohlo plně soustředit na domácí úkoly. Byť bude v tomto koutku trávit jen pár hodin denně, určitě se oplatí investovat do rostoucího nábytku. Zvolte tedy takovou dětskou židli a stůl, který se dá s přibývajícím věkem dítěte vhodně nastavit. 

Otázka ergonomie je podstatně složitější. Při průměrných 5 hodinách, které dítko tráví ve škole na mnohdy naprosto nevhodné židli se nabízí klíčový dotaz. Je vůbec důležité kupovat speciální židli? Není. Nicméně zásady pohodlného a bezpečného sezení je třeba dodržovat. Proto raději doporučujeme dětské židle s permanentním kontaktem zádového opěráku se zády dítěte. Samozřejmě můžete dát přednost židli s houpací mechanikou, ta ale příliš láká k samotnému houpání. Není-li dítko seznámené s citlivostí této mechaniky a přeceňuje ji, může dojít k nehezkým pádům. Vhodná je tedy spíše pro starší děti.

Pro správně držení loktů nezapomeňte na područky. A možnost otáčení a výškového nastavení je samozřejmostí. 

Stejně tak je tomu i u dětských stolů. Přikláníme se k volbě těch nastavitelných, které si může dítě pohodlně nastavit podle svých potřeb. A to jejich výšku i sklon psací desky. Stůl opatřete kalíškem na psací potřeby a lampičkou jako sekundární osvětlení. Dětské pokojíčky, stejně tak jako obývací pokoje a ložnice, vyžadují teplé světlo. Působí totiž příjemně a útulně. Pro studium, přípravu do školy a soustředění je však vhodné světlo studené. Řešením se nabízí právě zmíněná stolní lampička se studeným světlem.

Rada na závěr

Zbytek vybavení, jakým jsou dekorace nebo hračky, necháváme čistě na vás. Do zařizování pokoje však nechte svého potomka zasahovat a dbejte i na jeho názor. To, co se líbí vám, se nemusí líbit jemu. Je to jeho útočiště a on v něm přece jen bude trávit nejvíce času. A proto by se do něj měl vždy rád vracet. Minimálně do své puberty

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *