2 nástroje pro vaši úspěšnou prezentaci

Tabule a flipcharty

Určitě to znáte – prezentujete na meetingu svůj nápad nebo zajímavý abstraktní princip, jenže slova na vše nestačí. Tak začnete zuřivě gestikulovat, máváním rukou ilustrovat nárůsty, poklesy a korelace, kolega vzadu se pobaveně uchechtává a nakonec nikdo neví, co jste vlastně chtěli říct. Na své místo se vracíte rozmrzelí a nepochopení.

Je nejvyšší čas to zkusit jinak. S pomocí prezentační techniky své myšlenky předáte publiku přehledně a srozumitelně.

Má váš nápad hlavu a patu? Ukažte to

Multimodalita – tajná zbraň úspěšných řečníků

Aby vaše myšlenky měly dopad a sílu, potřebují jasnou strukturu. Zdůrazněním klíčových bodů posluchačům usnadníte pochopení a zapamatování všeho, co jim chcete předat.

Jak na to? V mluveném projevu jsou hlavními pomocníky hlasitost, rychlost a intonace řeči. Slovu, které řeknete pomaleji, hlasitěji a jiným tónem, přikládá mozek posluchače podvědomě větší váhu. Jenže ať něco řeknete sebedůrazněji, můžete se vsadit, že z deseti členů publika to tři do příští věty zapomenou, jeden vám bude špatně rozumět a dva zrovna nebudou poslouchat.

Proto je důležité svou prezentaci doprovodit vizuální stránkou. Je prokázáno, že multimodální komunikace – tedy využití více kanálů a oslovení více smyslů – je daleko efektivnější než samotný text či mluvené slovo. Příklady najdeme ledaskde, od školního vyučování po televizní reklamy.

Digitální a tradiční technika – spojenci, ne soupeři

Dnes už snad v každé zasedací místnosti a učebně najdeme projektor nebo chytrou tabuli. Prezentační software se těší popularitě díky své přenosnosti a snadné obsluze, ale co když potřebujete improvizovat? Začít před publikem datlovat a formátovat nový „slajd“ by dvakrát profesionálně nevypadalo.

Když ale máte po ruce flipchart nebo tabuli, stačí pár tahů fixou. Prezentaci na počítači si pak můžete přepínat podle potřeby a důležité koncepty zůstanou posluchačům na očích. Navíc plocha tabule ani papír nezmizí, až vás zrovna zákon schválnosti odpojí od elektřiny.

Popisovatelné tabule

Není náhoda, že se tabule odjakživa využívají ve školách. Jsou ideální na poznámky, ke kterým se pravděpodobně nebudete muset vracet, a smazání trvá jen pár vteřin. Nezapomeňte si ale ověřit, že je popisovač ve vaší ruce k psaní na tabuli skutečně určen – s lihovým markerem by vás čekalo nepříjemné překvapení.

Řada popisovacích tabulí je magnetická. I toho dokáže šikovný řečník využít. Popisujete třeba fyzikální síly mezi částicemi nebo změnu polohy na mapě? Posouvání magnetu je jistě elegantnější než neustálé překreslování teček.

Závěsnou, nebo mobilní?

Vedle závěsných (nástěnných) tabulí nabízíme i tabule mobilní. Jak už to tak bývá, oboje má svá pro a proti, takže zvažte, která možnost je ideální právě pro vás.

Závěsná tabule v místnosti nezabere prakticky žádný prostor, je stabilnější a vzhledem k jednodušší konstrukci zpravidla i levnější. Není ovšem snadné ji přemístit, takže si dobře rozmyslete, kam ji pověsíte.

Mobilní tabuli si díky podvozku na kolečkách posunete přesně tam, kde ji chcete mít. Otočná oboustranná deska navíc otevírá nové možnosti – můžete mít například otázky na jedné straně a odpovědi na druhé. Potenciální nevýhodou je o něco vyšší cena a větší náročnost na prostor.

Flipchart

Flipchart ve své podstatě není nic jiného než obří poznámkový blok na stojanu. Plochu na další psaní či kreslení vytvoříte otočením listu, ke kterému se ale můžete kdykoli vrátit, když bude třeba. To vám dovolí během prezentace například střídat několik grafů či seznamů klíčových slov.

Další výhodou je, že většinu flipchartů snadno přenesete kamkoli, kde je zrovna potřebujete. Víte-li, že toho budete využívat pravidelně, pořiďte si rovnou model na kolečkách.

Jedno, nebo druhé?

Jak flipcharty, tak tabule mají své neoddiskutovatelné přednosti, kterými si částečně konkurují, zároveň se ale do značné míry doplňují. Pojďme si to shrnout.

Tabule jsou obecně vhodnější pro případy, kdy chcete text, kresby či diagramy často měnit, ale nepotřebujete se vracet k předchozím. To by u flipchartu vedlo ke zbytečně velké spotřebě papíru.

Flipchart svými možnostmi využití více připomíná digitální prezentace, doporučujeme jej tedy pro situace, kdy pracujete s více „slajdy“ zároveň. Co byste na tabuli museli pořád dokola kreslit a mazat, na flipchartu jednoduše nalistujete.

Dobrý řečník neustále hledá nové způsoby, jak vylepšit srozumitelnost a přesvědčivost svého projevu, a flipcharty ani tabule by v jeho arzenálu neměly chybět. Takže pokud vám to prostor a rozpočet aspoň trochu dovolí, je skvělé mít k dispozici obojí.

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články