Garáž, dílna, sklad. Co jim nesmí chybět?

Ať už jste profesionální řemeslník, nebo zapálený domácí kutil, zasloužíte si na svou práci bezpečné a dobře vybavené prostředí. Jaké nářadí a „udělátka“ nesmí chybět právě ve vaší dílně, víte samozřejmě nejlépe vy sami. Podcenit byste ale neměli ani výběr toho správného nábytku a doplňků. Protože bez nich by to nešlo.

Dílna není obývák

Od dílenského ponku nebo skříně na nářadí nečekáte módní design s krásnou naleštěnou deskou – vzhled zde opravdu není hlavní prioritou. Místo toho hrají prim praktická kritéria jako stabilita, odolnost a spolehlivost. Zapomeňte tedy na to, že byste si do garáže dotáhli vysloužilý stolek z tchyniny jídelny – potřebujete pevnou kostru a materiály, které něco vydrží.

Pořádný stůl je základ

Filosofie fortelnosti se odráží například v konstrukci stolů určených do dílny. Zpravidla jde „jen“ o tlustší desku z pevného materiálu (třeba z bukové spárovky) na bytelné kovové podnoži. Jediným estetickým dilematem je barva laku.

Prvním kritériem při výběru budou rozměry – jak velký stůl potřebujete? A na jaký máte v dílně místo? Nastavitelná podnož s sebou sice nese o něco vyšší cenu, otevře vám ale nové možnosti – u různých činností se optimální výška pracovní desky může lišit. Vaše záda vám za výběr té správné poděkují.

Na obzvláště těžkou práci zvažte model vyztužený čelní deskou.

A kam s vercajkem?

Už jste někdy hledali ten správný inbus v hromadě nářadí, šroubů, náhradních dílů a bůhvíčeho ještě? Je to otrava. Zdržuje vás to. A hrozí, že se o něco poraníte. Aby vám šla práce pořádně od ruky, je třeba mít ve věcech pořádek.

Podobně jako stoly se i dílenské skříně soustředí v první řadě na odolnost a funkčnost. Kovovou konstrukci jen tak něco nepoškodí a díky zámku můžete v dílně bez starostí nechat i dražší (nebo nebezpečnější) vybavení. Před dětmi či nenechavými kolegy bude v bezpečí.

Každý, kdo pracuje se spoustou klíčů, ocení kompaktní skříňky, kam jich může bezpečně a přehledně uložit několik desítek. Do BS-S93 dokonce bezmála sto.

Fortel? Jo aha! Myslíte Fortelock

Do dílenských i skladových prostor, kde počítáte s nerovnoměrnou zátěží či prudkými nárazy, doporučujeme moderní podlahy Fortelock. Jde vlastně o velké puzzle z odolného PVC, které snadno a rychle namontujete na libovolný podklad (je-li bez větších nerovností).

Odměnou vám bude protiskluzný, všeobecně odolný povrch, po kterém nemusíte chodit po špičkách. A díky systému kanálků AirFlow se pod podlahou nedrží voda – plíseň nemá šanci.

K dispozici je hned několik typů – třeba Decor věrně napodobuje dřevěnou nebo dlážděnou podlahu, hodí se tedy zejména do kancelářských či obytných prostor. Do dílny sáhněte spíše po řadě Industry, stavěné na vysokou zátěž.

Rozšiřte své možnosti

Výš

Potřebujete občas pracovat ve větší výšce nebo něco vytáhnout z horní police? Dělat cokoli s rukama nad hlavou je nejen nepohodlné, ale taky nebezpečné. Zavolejte na pomoc schůdky – moderní hliníkové modely jsou pevné, relativně lehké a dají se složit, takže vám nezaberou moc místa, když je nepoužíváte.

Oproti klasickému žebříku se na schůdcích pohodlněji stojí, navíc je nemusíte o nic opírat. Nejvíce manévrovacího prostoru nabídne plošina na samém vrcholu, takže při výběru berte v potaz, v jaké výšce budete nejčastěji pracovat.

Dál

Máte v hlavě skvělý projekt. Dojdete na zahradu nebo na druhý konec haly s rozbrušovačkou, jenže ejhle – žádná zásuvka. S prodlužovacím kabelem na to budete připraveni. Variant je celá řada, liší se především délkou kabelu a počtem zásuvek.

Pokud pracujete s elektřinou venku, ujistěte se, že je „prodlužka“ pro venkovní využití uzpůsobena. Třeba s touto si poradíte i na velké zahradě.

Pohodlněji

Vedle nepostradatelného vybavení existují i různé vychytávky, bez kterých se sice nějak obejdete, s nimi ale bude práce snazší a příjemnější.

Mžouráte v šeru nebo marně hledáte úhel, ze kterého konečně uvidíte, kam patří ten malinký šroubek? Rozsviťte si na to! Na otravnou havěť si pro změnu posvítí odpuzovač hmyzu – uvidíte, že bez komárů se hned budete lépe soustředit.

Sklady, dílny i garáže často trpí nedostatečným vytápěním. V zimě vašim zkřehlým prstům vrátí zručnost elektrický ohřívač vzduchu. Klasikou jsou přímotopy a teplovzdušné ventilátory – Eurom Heat-Boost 1500 má dokonce i Bluetooth reproduktor, takže si můžete k práci pustit své oblíbené hity. Moderní alternativu pak představují infrazářiče, které jsou o něco hospodárnější a nevíří prach – ideální pro alergiky.

Zbytek už je na vás

Věříme, že s těmito tipy si dílnu, garáž či výrobní halu zařídíte tak, aby v ní byla radost pracovat. A když se řemeslo dělá s chutí, výsledky se vždy dostaví. Tak do toho – ukažte světu, co umíte.

Zaujal vás tento článek? Tak jej sdílejte!

Podobné články